null

POHJOISMAINEN TAIDEKOULU

est. 1984 – koulutamme kaikenikäisiä taiteilijoita

 

ESITTELY

Pohjoismainen taidekoulu on itsenäinen, kaksivuotinen taidekoulu. Monet opiskelijamme jatkavat opintojaan pohjoismaisissa taideakatemioissa ja -korkeakouluissa, mutta osa opiskelijoistamme ovat jo valmistuneet taidekorkeakouluista viettääkseen vuoden koulussamme.

Korkeatasoinen opetuksemme on laajalti tunnustettu. Koulumme on ollut ensimmäinen askel monille taiteilijoille, jotka työskentelevät, joko itsenäisesti tai tai opettavat taidekorkeakouluissa tai -akatemioissa. Jossain tapauksissa opinnot Pohjoismaisessa taidekoulussa on hyväksiluettu taiteen kandidaatin tutkinnoissa joissain oppilaitoksissa.

 

HISTORIAMME

Pohjoismaiden taidekoulu perustettiin vuonna 1984. Se oli pohjoismaiden ensimmäinen taidekoulu, jonka opetus perustui vierasopettajien ohjelmaan – tarjoten opiskelijoille mahdollisuuden opiskella pohjoismaiden johtavien taiteilijoiden johdolla. Koulu oli aluksi ruotsinkielinen ja se palveli pohjoismaisen yhteistyön ajatusta. Ajatus pohjoismaisesta yhteistyöstä on muuttunut vuosien varrella kansainvälisemmäksi lähestymistavaksi.

Nykyään opetuksessa käytetään ruotsia ja englantia yhdessä, mutta englanti on pääasiallinen opetuskieli luennoilla, koska se vastaa paremmin kansainvälisen opiskelijajoukon tarpeita. Nykyään Pohjoismaisen taidekoulun identiteetti on sekä pohjoismaissa, että niiden ulkopuolella. Koulu sijaitsee Kokkolan kauniissa kaupungissa, jossa on vanhoja kauniita puutaloja ja varhaisia ​​modernistisia rakennuksia joen ja merimaisemien keskellä. Koulun rakennus on erinomainen esimerkki suomalaisesta puuarkkitehtuurista, joka on saanut vaikutteita Art Nouveau-tyylisuunnasta. Se sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, lyhyen kävelymatkan päässä kaikista nähtävyyksistä. Toisin kuin muissa taidekouluissa, jokainen opiskelija saa heti oman työtilan, jossa he työskentelevät itsenäisesti vierailevien opettajien ja kahden pääopettajamme ohjaamana.

 

MISSIOMME

Olemme ylpeitä siitä, että olemme kouluttaneet vuosien varrella satoja taiteilijoita, jotka toimivat aktiivisesti useissa eri maissa. Ajat ovat muuttuneet vuodesta 1984: kylmä sota päättyi, internet tuli käyttöön ja muutti kaiken. Taide itsekin muuttui: nykyään koulu on paljon muutakin kuin klassinen taidekoulu, joka perustui pitkälti elävän mallin piirtämiseen ja perinteisiin materiaaleihin, jotka tekivät koulun tunnetuksi. Piirtäminen ja maalaaminen ovat edelleen tärkeässä osassa Pohjoismaisessa taidekoulussa, ja näiden alojen johtavat taiteilijat opettavat koululla. Emme ole hukanneet perinteitämme, vaan olemme laajentaneet niitä. Pohjoismaisella taidekoululla on myös hyvin varusteltu tietokoneluokka, jonka ansiosta opiskelijat pääsevät työskentelemään 3D-mallinnuksen, videoeditoinnin ja kuvankäsittelyn kanssa luoden mahdollisuuden vuoropuheluun nykytaiteen uusien muotojen kanssa. Opiskelijoiden kiinnostuksen kohteet ulottuvat klassisesta piirustuksesta ja maalauksesta, digitaaliseen mallinnukseen ja valokuvaukseen ja videoon, feministisestä teoriasta ja sarjakuvista, katutaiteeseen ja me tarjoamme heille mahdollisuuden opiskella näitä teemoja, niihin erikoistuneiden ammattitaiteilijoiden johdolla. Opettajat ovat täällä opiskelijoille, ei päinvastoin.

 

KANSAINVÄLISYYS

Koulu edustaa kansainvälistä avoimuutta, joka heijastelee monien menestyneiden taiteilijoiden työskentelyä. Pohjoismaisessa taidemaailmassa “Kokkola” tarkoittaa yksinkertaisesti Pohjoismaista taidekoulua. Se on muuttanut useiden nuorten opiskelijoiden elämää kaikista viidestä Pohjoismaasta, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Norjasta ja Islannista, mukaan lukien Grönlanti, Färsaaret ja Ahvenanmaa, sekä Baltian maat ja mukaalukien yhä useammat maat, kuten Japani. Koulu on todellinen heijastus uudesta pohjoismaisesta identiteetistä, ja se on toiminut sulatusuunina vuosikymmeniä antaen nuorille kunnianhimoisille taiteilijoille elinikäiset ammatilliset verkostot.

 

OPISKELIJAMME ARVOSTAVAT ERITYISESTI:
 • Koulun erinomaisia ja suuria työtiloja.
 • Ammattitaiteilijoina toimivia vierasopettajia.
 • Koulun opettamia taitoja, joita tarvitaan ammattitaiteilijana toimiessa.
 • Saat uusia ystäviä, joilla ovat kiinnostuneet samoista asioista kuin sinä.
KOKOPÄIVÄOPINNOT

Opintojen painopiste on nykytaiteen eri muodoissa. Kokopäiväinen opetusohjelma koostuu viikon tai kaksi kestävistä käytännönläheisistä tai teoreettisista työpajoista ja kursseista. Opiskelijana kehität käsitteellistä ajatteluasi, ideoiden hiomista, prosessipohjaista työskentelyä ja verkostoitumistaitojasi. Opetuskielenä on yleensä englanti ja hallintokielenä ruotsi, mutta suomeakin käytetään.

LINKKI HAKEMUKSEEN
OSA-AIKA OPINNOT

Tarjoamme vuosittain useita kaikille avoimia kursseja. Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät AVOIN KOULU -osiosta.

VIERASOPETTAJAT

Vierasopettajamme ovat suomalaisia ja kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Heidän opettamilta kursseilta saat hyödyllisiä taitoja, joita voit käyttää omassa työskentelyssäsi. Maksimoi etusi, ja kutsu vierasopettajaa työhuoneellesi keskusteluun!

TÄÄLTÄ löydät listan taiteilijoista, jotka ovat opettaneet koulussa.

VAKITUISET OPETTAJAT

Jotta voimme varmistaa oppimisprosessin jatkuvuuden, koululla on kaksi osa-aikaista opettajaa, jotka opettavat säännöllisesti koululla. Tällä hetkellä he ovat Meri Linna ja Erno Enkenberg. Molemmat opettavat myös kursseja ja tukevat taiteellista kehittymistäsi.

Meri Linna on kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta. Hän on koulun opintorehtori ja hän opettaa myös Kuvataideakatemiassa. Linnan taiteellinen toiminta perustuu yhdessä tekemiseen ja hänen pitkäaikainen taiteellinen työ on duo Harrie Liveart parissa.

Erno Enkenberg on koulun taiteellinen johtaja ja myös hän on kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta. Enkenberg asuu ja työskentelee Helsingissä ja opettaa koululla kuukausittain. Hän on taidemaalari, mutta tekee tilaisuuden tullen myös installaatioita pahvista.

LUKUKAUSIMAKSU

Pohjoismainen taidekoulu on voittoa tavoittelematon yhteisö ja se rahoitetaan pääasiassa vuosittaisilla apurahoilla. Opintomaksu takaa vierasopettaja-järjestelmämme korkean laadun. Laatu on se, mistä maksat!

 • Opintomaksu on 790 € per lukukausi ja sisältää kaiken opetuksen ja henkilökohtaisen ohjauksen. Vuodessa on kaksi lukukautta.
 • Tutustuminen ammattitaiteilijoihin rennossa ympäristössä. Tästä saat arvokasta pohjaa verkostoitumiseen.
 • Jokaiseen kurssiin kuuluu perusmäärä materiaalia.
 • Viikoittaisissa Artist Talk -luennoilla saat inspiraatiota suoraan taiteilijoilta.
 • Koulu järjestää vuosittain kaksi opintomatkaa. Matka-, majoitus- ja pääsylippukustannukset katetaan koulun toimesta, osallistujilta kerätään yleensä 40 – 150 € :n osallistumismaksu.
 • Kaikki avoimet viikonloppukurssit koulussa ovat maksuttomia päiväopiskelijoillemme, mikäli on vapaita paikkoja.
OPETUS

Opetus tapahtuu maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 9:00 – 16:00 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12:00 – 20:00. Viikko-opetuksen lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä töitä koulun tiloissa iltaisin ja viikonloppuisin.

 • Keskiviikkoisin klo 18:00 – Artist Talk. Vierasopettajat tai erikseen kutsutut taiteilijat kertovat taiteellisesta urastaan.
 • Torstaisin klo 18:00 – Croquis – elävän mallin piirustusta
OPINTO-OHJELMA

Opinto-ohjelmassa on erilaisia kursseja ja työpajoja, kuten piirustusta, maalausta, grafiikkaa ja tila-aika taiteita.

Kevään 2018 ohjelma:

ASUMINEN KOKKOLASSA

Kokkolassa vuokra-asunnon saa suhteellisen helposti ja edullisesti, jos asunnon etsimisen aloittaa hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua. Opiskelijamme vuokraavat asuntoja joko vapailta vuokramarkkinoilta tai opiskelija-asuntovälitys Tankkarin kautta.

OPINTOTUKI

Opiskelu Pohjoismaisella taidekoululla on päätoimista ja opintotukeen oikeuttavaa. Opiskelija hakee opintotukea omasta kotimaastaan. Suomessa saa lisätietoa KELAn sivuilta.